Hvor jobber vernepleieren?

Over 9.000 av FOs medlemmer er vernepleiere. Medlemsundersøkelsen vår viser at 8 prosent av dem jobber i skolen, 0,5 prosent i SFO/AKS og 0,2 prosent i PP- tjenesten. I tillegg jobber 1 prosent av FOs vernepleiere i barnehage.

Vernepleier:

  • Kan målrettet miljøarbeid (kartlegging, målvalg, metodevalg, registering og evaluering) på elev, gruppe, klasse og systemnivå
  • Kan identifisere miljøfaktorer som fremmer opplæring og utvikling for elevene
  • Har kunnskap om tilrettelegging for individuell opplæring
  • Kan utarbeide, forberede og gjennomføre individuelle opplæringstiltak
  • Kan bidra til deltagelse og økt toleranse for mangfold
  • Kan kartlegge årsaker til elevers utfordringer og utarbeide tiltak
  • Har kompetanse om alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK), velferdsteknologi og hjelpemidler
  • Har kunnskap og ferdigheter til å forebygge bruk av tvang og makt
  • Har god kunnskap om lovverk som regulerer bruk av tvang og makt
  • Er autorisert helsepersonell og har legemiddelkompetanse
  • Har kompetanse på tverrfaglig samarbeid med ulike instanser og ulike nivå

Hvorfor er vernepleieren viktig å ha i skolen?

Vernepleiere kan bidra til at skolen blir en læringsarena for alle barn. Vernepleiere har kunnskaper om helse og diagnoser, og om hvordan legge til rette for best mulig læring, utfra individuelle forutsetninger. Dette gjør vernepleiere til en viktig samarbeidspartner i et tverrfaglig tilbud rundt eleven.

Vernepleiere har kunnskap om selvbestemmelse og inkluderingspedagogikk og har ferdigheter til å identifisere læringsmottakelighet (når læring er mulig). Deres kunnskap om å finne frem til relevante og spesifikke målvalg sammen med den enkelte elev er viktig og danner grunnlaget for tverrfaglig samarbeid med andre instanser; hjem, avlastning, SFO m.fl.

Vernepleierfaglig kompetanse

Vernepleierfaglig arbeid er dynamisk og pendler mellom systematisk tiltaksarbeid og det mer kontekstavhengige arbeidet, ofte kalt relasjonelt arbeid. Relasjonelt arbeid er basert på kjennskap til den det gjelder, pårørende/familie og sosialt nettverk, men også til faglig kunnskap og evne til vinn-toning: alt det som gjør det mulig å gripe øyeblikket, og med den andres beste for øye bidra til at personen opplever seg sett og anerkjent. Relasjonelt arbeid er å skape mening sammen, invitere til samhandling, humor og lekenhet.

Vernepleieres helsefag- og legemiddelkompetanse gjør at de kan inneha stillinger der det er krav til sykepleierfaglig ansvar, som for eksempel ansvarsvakt, ansvar for legemiddelhåndtering og øvrig fagansvar. Deres miljøterapeutiske kompetanse bidrar til tilrettelegging i miljøet og et miljøterapeutisk tilbud.

Vernepleiere har kunnskap om hvordan legge til rette for å bistå personer med ulike emosjonelle-, fysiske-, sosiale- og kognitive utfordringer. Målrettet miljøarbeid og vernepleierens arbeidsmodell, er en modell for planlegging, gjennomføring og evaluering av arbeid der en person eller et miljø ønsker endring. Den gir vernepleieren et godt verktøy for systematisk problemløsning basert på brukerstyring og det å være et medmenneske i hverdagen.