Hvor jobber vernepleieren?

Vernepleier i psykisk helse Over 9.000 av FOs medlemmer er vernepleiere. FOs medlemsundersøkelsen viser at i tjenestene psykiatri (poliklinikk og institusjon), rus (poliklinikk og institusjon) og somatiske helsetjenester/sykehus jobber rundt 18 prosent av FOs vernepleiere. Det er rundt 8 prosent av vernepleierne som jobber i tjenestene NAV, oppsøkende /ambulerende tjenester eller med boligsosialt arbeid. I tillegg kommer vernepleiere som jobber med psykisk helse i øvrige kommunale tjenester.

Våre medlemmer er ansatt i:

  • Ulike døgnavdelinger
  • Poliklinikker barn / voksen
  • Ambulante team
  • Kommunale psykisk helse tjenester

Vernepleier:

  • Er autorisert helsepersonell og har legemiddelkompetanse
  • Har god kompetanse på målretta miljøarbeid
  • Har kompetanse og ferdigheter om ulike kartleggings-, tiltak- og evalueringsverktøy
  • Har kunnskap om tilrettelegging av miljø- og relasjonsbetingelser
  • Har god kunnskap om kommunikasjon og relasjonsbygging
  • Har kompetanse i tverrprofesjonelt samarbeid
  • Kan koordinere tjenester mellom ulike aktører og forvaltningsnivåer
  • Har god kunnskap om nettverksbygging på både individ- og systemnivå
  • Ser sammenhenger mellom helse, funksjonshemming, funksjonsnedsettelse og sykdom
  • Har god kompetanse om selvbestemmelse og kan metoder for å styrke brukermedvirkning, utforme og gjennomføre individuelle tiltak i samarbeid med den enkelte
  • Har kompetanse på årsaker og forhold som påvirker kognisjon og atferd
  • Har kunnskap og ferdigheter til å forebygge bruk av tvang og makt
  • Har god kompetanse på lovverk som regulerer bruk av tvang og makt

Hvorfor er vernepleieren viktig å ha i psykisk helsearbeid?

Vernepleiere blir i sin terapeutiske praksis trenet i å alltid finne gode faglige forsvarlig løsninger i samarbeid med bruker og de har god kunnskap om selvbestemmelse. Vernepleieren har et særskilt fokus på habilitering og å finne tiltak som kompenserer for funksjonsnedsettelse. Sammen med miljøterapeutisk kompetanse, inkluderingspedagogikk og metodiske ferdigheter bidrar det til økt deltakelse.

Det er et komplekst fagområde der det er viktig med et bredt sammensatt, tverrfaglig tilbud. Kompetanse om psykiske lidelser, utviklingsforstyrrelser, atferdsendringer i rus eller etter langvarig rusmiddelbruk er viktig. I tillegg er det avgjørende for utvikling av gode tjenester at kompetanse på etikk, miljøterapi og relasjonskunnskap står sterkt, sammen med den medisinskfaglige kompetansen.

Miljøterapeutiske tiltak skal bidra til økt livskvalitet og å skape gode øyeblikk. Dette er avgjørende for å holde på fremgang og mestring og ikke bidra til frustrasjon, opplevelse av nederlag eller føre til hjelpavhengighet. Bruk av relevant kartleggingsverktøy er en viktig del av vernepleierens fagfelt og de kunnskap og ferdigheter knyttet til det å kunne analysere forhold som har sammenheng med utfordrende atferd.

Vernepleierfaglig kompetanse

Vernepleierfaglig arbeid er dynamisk og pendler mellom systematisk tiltaksarbeid og det mer kontekstavhengige arbeidet, ofte kalt relasjonelt arbeid. Relasjonelt arbeid er basert på kjennskap til den det gjelder, pårørende/familie og sosialt nettverk, men også til faglig kunnskap og evne til vinn-toning: alt det som gjør det mulig å gripe øyeblikket, og med den andres beste for øye bidra til at personen opplever seg sett og anerkjent. Relasjonelt arbeid er å skape mening sammen, invitere til samhandling, humor og lekenhet.

Vernepleieres helsefag- og legemiddelkompetanse gjør at de kan inneha stillinger der det er krav til sykepleierfaglig ansvar, som for eksempel ansvarsvakt, ansvar for legemiddelhåndtering og øvrig fagansvar. Deres miljøterapeutiske kompetanse bidrar til tilrettelegging i miljøet og et miljøterapeutisk tilbud.

Vernepleiere har kunnskap om hvordan legge til rette for å bistå personer med ulike emosjonelle-, fysiske-, sosiale- og kognitive utfordringer. Målrettet miljøarbeid og vernepleierens arbeidsmodell, er en modell for planlegging, gjennomføring og evaluering av arbeid der en person eller et miljø ønsker endring. Den gir vernepleieren et godt verktøy for systematisk problemløsning basert på brukerstyring og det å være et medmenneske i hverdagen.