Fritid i forbindelse med helg og høytid

Med utgangspunkt i grunnturnus, utarbeides en høytidsturnus over en periode på for eksempel 3 uker. Nødvendig bemanning som faller inn under tidspunktet for høytidsturnusen fastsettes.

Fri på søn- og helgedager (F3-dager) beregnes med utgangspunkt i grunnturnus. Det gjøres på følgende måte:

  • Fridagene fastsettes ut fra prinsippet om at «Arbeidstaker som har utført søn- og helgedagsarbeid skal ha arbeidsfri følgende søn- og helgedagsdøgn.» jf. aml. § 10-8 (4).
  • For å få sammenhengende fritid i høytiden ønsker enkelte arbeidstakere å samle fridagene mot å arbeide flere søn- og helgedager etter hverandre. Planlagt arbeid på to søn- og helgedager etter hverandre forutsetter skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt.
  • Arbeid på helge- og høytidsdager kan enten tas ut i godtgjøring i form av timelønn + 1/3 timelønn eller helt eller delvis avspaseres, jf. tariffavtalen. Avspasering (F4) kan da legges i tilknytning til de øvrige fridager i høytidsturnusen i den grad behovet for bemanning og tilgang på kvalifiserte vikarer tillater dette. Det samme gjelder avspasering eller plassering av erstatnings- fridag (F5 for F1).
    Dette må drøftes med den enkelte arbeidstaker.
  • Ved å samle fridager etter punktene over kan den enkelte turnusarbeider få mange sammenhengende fridager i høytiden.
  • Dersom fritid i forbindelse med høytiden innvirker på minimumsbemanningen, må løsninger for dette inngå i drøftinger med den tillitsvalgte.
  • Ny turnus utarbeides i samarbeid med tillitsvalgte. Turnusen bør være så kort som mulig, men minimum inkludere søndag før og etter helg- og høytidsdagene.
  • Til slutt inngår arbeidsgiver og tillitsvalgte på arbeidsplassen skriftlig avtale om høytidsturnus, jf. aml. § 10-5 (2).
Next