Fritid i forbindelse med helg og høytid

For mange år tilbake ble KS og arbeidstakerorganisasjonene enige om å bruke egne symboler (F1, F2, F3, F4 og F5) for å markere og skille de ulike fridager i forbindelse med turnus- og høytidsplaner. Da sykehusene i 2002 ble overført fra KS tariffområde til tariffområdet Spekter, ble denne praksis videreført. Arbeidsmiljøloven inneholder ingen bestemmelse om å markere ulike fridager i en turnusplan.

F1 – Lovbestemt ukefridag
Den lovbestemte ukentlige fridagen etter aml. § 10-8 (2). Slik fridag skal strekke seg over 35 timer i løpet av sju dager, evt. avtale unntak iht. aml. § 10-8 (3) ned til 28 timer. Disse fridager skal være innarbeidet i den løpende turnusplanen.

F2 – Ekstra ukefridag
Mange bruker benevnelsen F2 for fridager som oppstår ved at arbeidstiden fordeles på gjennomsnittlig 5 dagers uke.

F3 – Helgedagsfri
Arbeidsmiljølovens hovedregel er at alle så vidt mulig skal ha fri på søn- og helgedager. I virksomheter hvor det etter loven er tillatt med søndagsarbeid, skal arbeidstakeren som har utført søn- og
helgedagsarbeid ha arbeidsfri følgende søn- og helgedagsdøgn. Slik fritid gis uten trekk i lønn. Det kan gis fritid utover dette. Fritid som gis på helgedager pga. lovens minimumsbestemmelser markeres med F3.

F4 – Godtgjøringsfri
Kompensasjon for arbeid på helge- og høytidsdager kan i stedet for betaling helt eller delvis avspaseres, der dette er regulert i tariffavtalen.
Slik(e) fridag(er) markeres ofte med F4.

F5 – Erstatningsfridag
Dersom lovbestemt fridag (F1) etter den opprinnelige turnusplanen faller på en helge- eller høytidsdag mellom to søndager, skal det
i henhold til tariffavtalen gis en ekstra fridag, eventuelt utbetales ordinær daglønn. Slik fridag markeres som erstatningsfridag med F5.
Se tariffavtalene da ikke alle tariffavtaler har denne bestemmelsen.

Kombinasjonsfri
Dersom arbeidstaker har dagvakt på f.eks. julaften og får fri denne dagen, avspaseres timer før kl. 12.00 med (F4). Vaktens timer etter kl.
12.00 markeres med (F3).

Neste